2024-07-08T18:12:17+03:00

Дайте свобода на косата си през лятото, а и не само, без да се притеснявате, че ще изгори повече от немски турист на плажа!

Лятото предлага безброй възможности за забавления на открито, но може да доведе и до предизвикателства в поддържането на косата Ви здрава и красива (все пак Рапунцел си е стояла на сянка в кулата).
UV лъчите, солената вода и хлорът в басейните могат да я увредят, оставяйки я суха, безжизнена или да доведат до по-дълготрайни проблеми като пърхот, себорея и т.н.. За щастие има естествени методи и средства, които ще помогнат в борбата с тези фактори и ще поддържате косата си в перфектно състояние през горещите месеци, без притеснения от употребата на химикали и други вредни вещества, които се съдържат в продуктите на пазара.

 

Защита на косата?

И аз съм си мечтала за някой снажен мъж, с лек загар, да ме пази от слънцето с голямо палмово листо, но уви нямам тази чест. Затова ще опростим защитата на косата до няколко лесни стъпки:
Първо - носете шапка!
Шапката е един много полезен и често красив аксесоар, който определено ще спомогне грижата за косата.
Разбира се не се изчерпваме до тук!

Овлажняване отвътре и отвън!

(дааа, звучи примамливо интересно, но не е това, за което си мислите)

Първата стъпка към поддържането на здрава и блестяща коса е правилната хидратация. Пийте достатъчно вода през целия ден (ако не сте прочели блога за хидратацията сега е времето (прочети тук), тъй като това не само ще подобри цялостното Ви здраве, но и ще поддържа косата Ви овлажнена отвътре. Използвайте продукти с алое или кокосово масло, които действат като естествени овлажнители на косата.

Рецепта с алое вера

Използвайте тази рецепта за “Направи си сам шампоан, с алое вера”, ако косата Ви е суха и чуплива. Алое вера помага да се балансира нивото на pH на скалпа, за да се намали косопадът, докато бадемовото масло успокоява раздразнението на скалпа.

Съставки:

  • ½ чаша кастилски сапун
  • ½ чаша вода
  • ⅓ чаша алое вера
  • 4 с.л. бадемово масло - може да намерите тук

Упътване: Комбинирайте всички съставки. Нанесете с масажни движения и изплакнете добре.

 

Натурален балсам за коса

Направете хидратиращ балсам за коса с естествени съставки като кокосово масло, етерични масла, глицерин, розово вода и др. Тези съставки са богати на витамини и минерали, които подхранват косата и помагат за възстановяване на увредените зони. За най-добри резултати прилагайте балсама ежеседмично.


Вариант 1

Дълбоко хидратиращ балсам за коса

Съставки:

  • ·       3 супени лъжици кокосово масло
  • ·       1 супена лъжица зехтин
  • ·        8 капки етерично масло от здравец (евкалипт, портокал, розмарин, босилек, бергамот, кедрово дърво, кипарис, грейпфрут, лимон, палмароза, сандалово дърво, лавандула или тамян)

Инструкции:

1. Поставете кокосовото масло, зехтина и етеричното масло от здравец в купа, подходяща за разбиване с миксер

2. Започнете разбиването с миксера на средна до висока скорост за пет минути или докато съставките се разбият до гъста и кремообразна консистенция.

3. След като се разбие, нанесете върху чиста, суха коса.

4. Решете с гребен с широки зъби, за да разпределите равномерно.

5. Оставете да престои 15–20 минути. Изплакнете, измийте с шампоан и стилизирайте по желание.

6. Повторете веднъж седмично или толкова често, колкото желаете.


Вариант 2

Балсам без отмиване с приятен аромат

Понякога косата се нуждае от малко допълнителен тласък. Поглезете гривата си с този сладко ухаещ спрей, наситен с етерични масла, за да подпомогнете здравата коса. Маслото от розмарин в тази смес поддържа и укрепва, докато иланг-иланг оставя кичурите да изглеждат плътни, гладки и копринени. Независимо дали го използвате всеки ден или само през летните месеци, този балсам без отмиване осигурява страхотна подкрепа за косата, която е изтощена повече от Вас след работен ден!

Съставки:

  • ·        дестилирана вода
  • ·        спрей бутилка 100мл - може да намерите тук
  • ·        1 ½ супени лъжици растителен глицерин
  • ·        1 чаена лъжица фракционирано кокосово масло - може да намерите тук
  • ·        1 чаена лъжица розова вода -може да намерите тук
  • ·        2 капки етерично масло от иланг-иланг
  • ·        3 капки етерично масло от розмарин

Инструкции:

Комбинирайте всички съставки в стъклена спрей бутилка 100мл (която можете да откриете тук), допълнете с дестилирана вода догоре. Разклатете добре и напръскайте върху влажна коса след нормалната рутинна процедура с шампоан и балсам. Не изплаквайте. Оформете косата както обикновено.

Вариант 3

Балсам с отмиване

Съставки:
· 1 чаша вода
· 2с.л. ябълков оцет

· 10 капки етерични масла според вида на косата Ви
(розмарин и салвия са подходящи за всеки тип коса, лимон, бергамот или чаено дърво са подходящи за мазна коса, лавандула сандалово дърво или дъхаво мушкато са най - добри за суха коса или пърхот, при косопад помагат розмарин, кедър и лавандула)

Инструкции:
Смесете всички съставки в 250мл/300мл стъклено шише с пулверизатор.(можете да намерите тук)
Разклатете добре преди употреба, след което напръскайте косата си. Оставете да действа за 5мин, след което изплакнете.

Грижата за косата започва още със самото измиване, затова Ви даваме и няколко рецепти за шампоан.


Сух шампоан

Съставки:

  • ·        2с.л. царевично нишесте или арарут на прах (за по-светла коса)
    ИЛИ
  • ·        2с.л. какао или канела на прах (за по-тъмни коси)
  • ·        1капка етерично масло от ментa

Инструкции:
Смесете всички съставки в малка алуминиева кутийка за козметика (намерете тук).
Поръсете сместа върху скалпа и корените на косата и я разрешете с върховете на пръстите си. Може да използвате и чиста четка за грим, за да нанесете в корените. Разпределяйте равномерно.
Оставете да действа поне 2мин преди да стилизирате косата.


Шампоан за мазна коса
Съставки
· 1с.л. зелена глина
· 6ч.л. силно запарен органичен зелен чай, охладен
· 2с.л. течен кастилски сапун
· 1с.л.суров мед
· 2с.л. суров ябълков оцет
·
½ чаша чиста вода
· 10-12 капки етерично масло от чаено дърво
Инструкции
Смесете зелената глина и зеления чай в малка купичка и разбъркайте добре. Добавете кастилския сапун и отново разбъркайте. След това добавете меда и оцета, докато се получи хомогенна смес. Прибавете водата и етеричното масло, прехвърлете в алуминиева кутийка с капак и съхранявайте в хладилник до три седмици.

Не сме забравило и за хората с по - редки коси. Специално за вас е тази рецепта.


Масло за сгъстяване на косата
Съставки
· 3с.л. масло от жожоба
· 3с.л. масло от гроздови семки
· 30 капки етерично масло от кедър
· 30 капки етерично масло от розмарин
· 30 капки етерично масло от салвия
Инструкции
Тук можете да намерите базови масла от жожоба и гроздови семки………
Смесете маслото от жожоба и маслото от гроздови семки в стъклено бурканче. Добавете етеричните масла. Затворете добре и разклатете енергично, за да се смесят добре състваките.
Нанесете щедро от сместа и масажирайте скалпа и косата, без значение дали е мокра или суха. Може да използвате маслото ежедневно или поне три пъти седмично.
Оставете да действа 20 мин. и повече, ако е възможно за цяла нощ. Може да използвате кърпа или шапка за баня, за да предотвратите цапане. След това нанесете шампоан, изплакнете и стилизирайте косата си както обикновено.

Базовите масла не са летливи, те са в пъти по - тежки от етеричните и им помагат да се задържат по-дълго върху тялото и съответно да се усвоят повече. Наричат се също така растителни, фиксиращи или носещи.

Тук може да разгледате всички налични базови масла > кликни 

Както косите ни, така и базовите масла се различават със своя чар и сила.
Ето някой основни ползи:


o Кокосово масло - Това масло е пълно с хранителни вещества, като витамини Е и К, които са от съществено значение за растежа на косата. Освен това има висока точка на загряване, което означава, че може да се използва за нагряване на продукти, които нанасяте върху косата си. Кокосовото масло предотвратява сухия скалп, лющещата се кожа и накъсаните краища. Това носещо масло почиства себума, образуван от космените фоликули, и възстановява влагата в косъма..


o Масло от жожоба - Производно на растението жожоба, маслото от жожоба е лечебно масло, което може да помогне за успокояване на раздразнената кожа на скалпа и да насърчи растежа на косата. Чистото масло от жожоба помага за премахване на пърхота и косопада поради сухота. Изглажда косата и я прави без къдрене.


o Арганово масло - Аргановото масло е богато на антиоксиданти, стероли, полифеноли, витамин Е, като всички заедно помагат за възстановяването на кожата, успокояването на възпаления и отблъскването на свободните радикали. То е отлично природно средство за поддържане на силна, лъскава и подхранена коса, заради богатия си състав на хранителни за косъма вещества.


o Рициново масло - Рициновото масло е изключително ценена и ценна химическа суровина. Благодарение на ниското си молекулно тегло, маслото може да проникне дълбоко в кожата и е подходящо за грижа за всички типове кожа, дори чувствителна. Спомага естественото сгъстяване на косата и спира косопада.


o Масло от гроздови семки - Съдържа букет от фенолни съединения с антиоксидантни, антибактериални и дори противоракови свойства. То е много богато на витамин Е – съдържанието му в него е по-високо дори от това на зехтина. Използвайте самостоятелно или в комбинация с други масла, за да овлажните дълготрайно кожата на скалпа. Маслото от гроздови семена е подходящо и за топла маска за коса, която ще подхрани сухата и увредена коса. Редовната му употреба може да допълни и лечението на някои от най-честите проблеми с косата и кожата.

Радваме се че бяхме отново заедно, сега се заредете с нужните продукти и отдайте полагаемите грижи на косата си.

 

 

 

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност