Светли празници! Здраве, смирение, мир, любов и благодат да има за всички!

2023-10-18T14:43:20+03:00

Полезни съвети за домашна козметика с кокосово масло


Ето как да си направим натурални и здравословни продукти вкъщи с няколко продукта.

В центъра е негово величество - кокосово масло!

Споделих ти колко добър ефект имат етеричните масла, а днес споделям рецепти, които можеш да опиташ у дома с любимото кокосово масло.

Ако си се спряла на класическия вариант кокосово масло ще имаш допълнителен аромат на кокос и лека текстура, през лятото почти течна, ако не го държиш на хладно. Избирай масло extra virgin – при него най-добре са съхранени ценните съставки, тъй като то е обработено минимално и при ниска температура.

Друг вариант е кокосово масло без аромат - нарича се фракционно или фракционирано. Твърдата фракция (тази част от състава, която се втърдява при по-ниска температура) е извлечена, така че то е без цвят, мирис и в постоянна течна консистенция. Такова е базовото масло на Дотера и маслото в нашия магазин

Имай предвид, че при фракционното кокосово масло е извлечена в голяма степен лауриновата киселина на маслото, която е с мощни антибактериални и антивирусни свойства, за сметка на по-удобна текстура и лесно попиване при козметични продукти. Това го прави много леко и удобно за домашни козметични експерименти.Преценявай кой вариант на маслото да ползваш спрямо търсения резултат.

Ето ги нашите 22 предложения да включите кокосовото масло в своя ежедневен ритуал:

 Грижа за лицето

1.       Хидратиращ крем

Кокосовото масло се абсорбира добре и идеално овлажнява кожата на лицето. Преди лягане можеш да смесиш кафена лъжичка кокосово масло с 1-2 капки лавандула. Масажирай с кръгообразни движения на почистено лице, като избягваш зоната около очите. Остави за 5 минути докато се абсорбира добре от кожата и почисти останалото със суха кърпа.

2.       Чао, бръчки!

Нежната зона около очите трябва да остане гладка и без тъмни кръгове – затова нанасяй в зоната около тях с кокосово масло, в което може да добавиш малко тамян и нанасяй с кръгови движения вечер като оставиш през цялата нощ. Внимавай да не попадне в очите.

   3. Балсам за устни

Ако устните ти са сухи, можеш да заложиш на натурален балсам без съмнителни съставки. Овлажняващите и заздравяващи свойства на кокоса го правят подходяща съставка, който през лятото е особено полезен с лекия си слънцезащитен ефект. Необходими са ти:

1 с.л. кокосово масло

1 с.л. пчелен восък

1 ч.л. масло от карите

4-5 капки етерично масло – сладка мента, цитрус или друго любимо.

Ако ползваш цитрус, сложи минимално количество през лятото, за да избегнеш ефекта на фоточувствителност). Смеси растителните масла на слаба водна баня и остави леко да изстине преди да добавиш етеричното масло. Налей в тубички за балсам или малки бурканчета и изчакай да стегне за 5-6 часа.

  4. Скраб за лице

Кожата на лицето е по-нежна, така че за нея препоръчвам следната рецепта за скраб:

2 с.л. смлени овесени ядки

1/3 ч.л. морска сол

2 ч. л. вода

½ ч.л. кокосово масло

2 к. етерично масло от лайм или лимон

½ ч.л. мед

Смеси съставките и добави допълнително кокосово масло при нужда за по-добра консистенция. Масажирай лицето с кръгообразни движения и накрая изплакни с топла, но не гореща вода.

Използвай в рамките на две седмици – за по-добро съхранение, остави буркана в хладилник и ползвай с шпатула. 

5.       Акне

Може да бъде проблем както за тийнейджъри, така и за хора в зряла възраст. Обикновено се причинява от бактерия, която дебалансира омазняването на кожата. Кокосовото масло влиза в ролята на натурален антибиотик, а неговото действие се усилва от познатото чаено дърво. Добави и малко мед за още по-ефикасно действие.

Грижа за устната кухина

  6. Паста за зъби

Опитай най-лесната рецепта за паста за зъби – в равни части кокосово масло и сода бикарбонат. Добави 1-2 капки мента. 

7.       Oil pulling – жабуркане с кокосово масло

Все повече се говори за ползите от жабуркането с кокосово масло. Подобрява здравето на цялата устна кухина, детоксикира устата, премахва плака и лош дъх, бори се с бактериите, намалява кариесите и заболявания по венците и подсилва имунната система.

Изисква се постоянство и воля, тъй като за да е ефективно, трябва да продължи максимално дълго – 10, а още по-добре 20 минути. Можеш да го правиш докато си под душа или извършваш друга дейност, желателно е обаче това да става сутрин, веднага след ставане.

Как се прави: в супена лъжица кокосово масло можеш да добавяш 1-2 капки подходящо етерично масло, например Карамфил. Жабури 10-20 минути и изплюй в кофата (не плюй в мивката, тъй като дългосрочно това може да я запуши).

 Грижа за тялото

   8. Масло за тяло

След душ можеш да ползваш кокосово масло с лавандула, тамян или гераниум. Това ще помогне за по-добрата хидратация на тялото, ще направи кожата нежна и гладка, а естествения слънцезащитен ефект на маслото го прави подходящо и за употреба през деня. Можеш да си приготвиш бурканче с кокос, като към 50 мл добавиш 10-15 капки от предпочитаното етерично масло или смес от няколко. Лавандулата и ментата са особено подходящи, а цитрусите избягвайте, ако ще излагате тялото на слънце. 

9.       Оздравяваща баня с магнезиева сол

Вече сме говорили за безценните детокс ванички за деца и възрастни. Без значение от сезона, можеш да правиш профилактично веднъж в седмицата. Добави във вана или леген ¼ чаша магнезиева сол (особено полезна за извличане на токсините от тялото) и ¼ чаша кокосово масло с 3-4 капки от любимото релаксиращо етерично масло – аз бих избрала лимон и лавандула. Количеството е за цяла вана – ако ползваш само за крака, може да добавиш ¼ от посочените дози. Остани във ваната поне 15-20 минути и почисти внимателно след това, тъй като ще е хлъзгаво. 

10.   Дезодорант против неприятна миризма при изпотяване

Особено полезно е да си направим домашен стик против изпотяване. Продуктите на пазара имат не особено полезното свойство да потискат изпотяването, а с потта тялото ни изхвърля токсични и вредни вещества. С домашния стик се борим срещу бактерията, която причинява лошата миризма при изпотяване, а не срещу този здравословен процес на тялото.

Ето и примерна рецепта:

½ чаша кокосово масло

½ чаша сода бикарбонат

40-60 капки етерично масло

За дами това може да е лавандула, лимон, салвия, а за по-мъжки нотки – кипарис, розмарин, бергамот, сандалово дърво, ветивер.

Разтопи косовото масло и смеси със содата. Добави етеричните масла накрая и отсипи в контейнери за стик или в стъклен буркан, за да стегне. 

11.   Скраб за тяло

Със своите антиоксидантни свойства, кафето и кокосовото масло са идеална комбинация за тази ароматна смес. Препоръчаното етерично масло има изявен ефект срещу целулит.

Необходими са:

½ чаша смляно кафе

½ чаша кафява захар

¼- ½ чаша кокосово масло с добавени вътре 15-20 капки грейпфрут.

Добави първоначално малко количество кокос и етерично масло, като след това продължи да добавяш от кокосовото масло до достигане на желаната консистенция. Ако ползваш цитрусово етерично масло, през лятото не излагай обработените участъци на слънце 12 часа. 

12.   Целулит

Смеси супена лъжица кокосово масло със 7-8 капки грейпфрут и масажирай с кръгови движения рисковите зони. 

13.   Стрии

Чувала съм, че било даденост дали ще получим стрии, но поне при мен положителен ефект (липса на стрии) има когато ги третирам.Препоръчвам да не разчитаме само на природата, а да хидратираме добре рисковите места, особено в период на рязко напълняване или отслабване, включително по време на бременност.

Стрии, тъмни петна, зачервявания – направи си крем от кокосово масло, може да добавиш и масло от карите. От етеричните масла подходящи са тамян, лавандула и гераниум. Мажете възможно най-често, поне веднъж на ден, след баня. 

14.   Екзема и псориазис

Комбинацията за тези неприятни състояния е масло от кокос, масло от карите и гераниум. 

15.   Мехлем за рани

Кокосовото масло се използва от хилядолетия за бързо зарастване на изгаряния и рани. За твоя домашен мехлем смеси кокосово масло, тамян, лавандула и чаено дърво и ползвай при необходимост като нанасяш около раната. 

16.   Успокояващ крем за напукани пети

Сухите и напукани пети изискват специална грижа. Ето едно супер натурално решение за меки и нежни стъпала, на които да се радвате през всеки сезон:

Смеси 2 супени лъжици кокосово масло с 4-5 капки лавандула за допълнителен подхранващ и успокояващ ефект и 4-5 капки чаено дърво за превенция срещу бактерии. Намажи обилно ходилата – може да сложиш чорапи и да постоиш така час-два.Преди това направи баня за краката с магнезиева сол, кокосово масло и лавандула и ексфолирай с пемзаза още по-забележителен ефект. 

Грижа за косата

  17. Пърхот

Смеси кокосово масло с етерични масла от лавандула, чаено дърво, кипарис, лимонова трева или мащерка, а може и комбинация по избор и масажирай скалпа час преди да измиеш косата. 

18.   За растеж и здрав косъм

За подобряване на циркулацията на кръв по скалпа, а с това и растежа на косата, масажирай кокосово масло в скалпа в продължение на 10 минути, 3-4 пъти седмично. Етеричното масло от розмарин ще подпомогне допълнително растежа и ще осигури дълбоко подхранване. Сложи шапка на главата, за да може маслата да подействат допълнително под температурата на тялото. Изплакни с мек шампоан. 

Грижа през лятото

  19. Лосион за след слънце

С лекия си слънцезащитен ефект (равняващ се на около 4-ти фактор), кокосовото масло се включва в някои домашни мазила за защита, но все пак факторът, който притежава не е достатъчен за сигурна защита. Ако обаче си прекалила със слънцето, използвай от ценното масло с лавандула, гераниум и мента, за да облекчиш болката и да подпомогнеш бързото възстановяване на кожата. 

20.   Репелент

Смеси в шепата си лъжица кокосово масло и по 1-2 капки мента, розмарин и чаено дърво и прогони по здравословен начин досадните комари, мухи, пчели. 

Грижа за бебето 

21.   Бебешки крем

При раздразнения от памперса или профилактично, можеш да ползваш чисто кокосово масло. За бебета над 3 месеца, добави капка чаено дърво или лавандула за още по-силен успокояващ ефект. 

22.   Бебешки крусти

Наистина лесно и безотказно решение – кокосово масло с капка чаено дърво и гераниум са достатъчни – намажи засегнатите участъци 20 минути преди къпане. 

Убеди ли се колко е лесно да си направиш домашна натурална козметика?

Ако имаш колебания за точната доза, искаш да замениш някой от продуктите, липсва някоя съставка или търсиш рецепта за друга ситуация – пиши ни на office@givelin.bg 

 

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност