Имате физически обект за здраве и уелнес - нека си партнираме. Свържете се с нас за детайли на 0886 201 344.

+
Зимна ароматерапия за деца

Jul/ 7/2020

Зимна ароматерапия за деца

Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?
Запознай се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките.


През всеки сезон осигуряването на чист въздух и среда без вируси и патогени са важни за нас, майките, а и не само. Но през зимата този въпрос стои с особена сила и не случайно все повече домакинства включват дифузера за етерични масла в своя асортимент в битката за осигуряване на здравословна среда за цялото семейство.

Темата днес е за теб, ако вече ползваш или искаш да вземеш дифузер за дома си и си задаваш въпроса дали и какви етерични масла да дифузираш през зимата и в дом с деца.

 

На първо място е важно да избереш качествени етерични масла. Все по-голяма популярност набира наименованието терапевтичен клас масла, но какво стои зад него? Няма категорични регулации по въпроса, затова аз ще бъда по-конкретна. Търси масла, които покриват следните критерии:

  • Можеш да намериш достатъчно данни от производителя за ботаническо наименование, произход на растението, използвани части и метод на дестилация. Не винаги всичко това може да се изпише на бутилката, но е важно тази информация да присъства и да е лесно достъпна, например на сайт на производителя.
  • Независими лабораторни тестове. По възможност на всяка партида. За да знаеш какво има в бутилката, няма друга опция. Нито с носа си, нито с еднократен тест на бутилка преди 5 години, можем да установим какво има вътре. Надписи като 100 % чисто, натурално и подобни не означават нищо. Съвсем легално е да напишем, че е едно масло е 100 % натурално, ако не съдържа синтетични елементи, но това не означава, че в бутилката има само от съответното масло, може да има всякакви други „натурални“ добавки.
  • Професионализъм и експертиза. Всяка стъпка и стъпчица от процеса на добив и преработка на етерични масла, до съхранение и разпространение, е важна. Правилното растение, точното място на добив, точното време на беритба, начин на дестилация. Ето затова, дори когато става въпрос за производител, нямаме никакви гаранции дали ползва пестициди и дали обработва правилно растението, така че там тестовете са не по-малко важни.

На второ място е важно какви масла е подходящо да ползваме в дом с деца, така че днес ти представям моите топ масла за зимния сезон, по възрастови групи.

Разбира се, всяка следваща група може да ползва масла от предходната.

  • Под 6 месеца – дифузирай докато детето е извън стаята, за да освежиш и прочистиш въздуха.

Римска лайка (Anthemis Nobilis)

Толкова нежно, че е едно от първите масла, около които ароматерапевтите се обединяват за най-малките. Това масло има изключително успокояващ аромат и ще намери огромно приложение в дом с бебета – за осигуряване на по-здравословна среда, за успокоение при колики и лош сън, при никнещи зъбки и раздразнено дупе. Всичко, от което има нужда едно бебче, само с едно изключение, но пък съществено – мама.

 

Лавандула (Lavandula Angustifolia)

Нежно и успокояващо масло, лавандулата също се ползва при настинки, алергии, сърбящи зъбки, колики и раздразнения по кожата. И разбира се, това е класиката за добър сън.

 

Лимон (Citrus Limon)

Толкова е свеж, че ти иде да си капнеш на езика вместо в дифузера. Това масло е прочистващо буквално и преносно. Т.е. може да позлваш в спрейове за почистване и хигиена на дома и да намалиш максимално токсичния товар у дома. А по въпроса с дифузера- прочиства въздуха, енергизира и намалява гаденето, което го прави отлично масло и през бременността.

 

Чаено дърво (Melaleuca Alternifolia)

Ако трябва да го определим с едно негово действие – това масло е антигъбично. Бактериални инфекции, отит, проблеми с гърлото и синусите – неизменен спътник, който е добре да имаш винаги на разположение.

 

  • От 6 месеца до 2 години

Див Портокал (Citrus Sinensis)

Цитрусите са особен вид масла, те се добиват по метода студено пресоване от корите на плодовете. Дивият портокал е сред най-популярните представители. Освен прочистващ въздуха, не се учудвай, ако прочисти и ума ти, действа освежаващо, усилва положителните емоции и намалява нервност и раздразнение. Имай предвид, че не е за подценяване дори и вечер, може да успокои и подпомогне съня.

 

Тамян (Frankincense, Boswellia Frereana)

Няма да подминем и краля на маслата- тамян. Освен мощен вирусоубиец, тамянът е едно от маслата, които имат способността да преминават кръвно-мозъчната бариера. Прочиства въздуха, въздейства на нервната система успокояващо, заземяващо. Това масло има мощни противовъзпалителни свойства и подсилва имунната система. Има още безброй приложения, но за тях може цял отделен материал да се напише.

 

Сибирска ела (Abies Sibirika)

Прекрасен дървесен аромат, успокояващ и заземяващ. Нежно, но и мощно масло за подкрепа на имунната система, при настинки и вируси, подпомага отхрачването.

Сред ползите от Сибирската ела ще добавя, че е подходящо и за състояния като синузит, бронхит и астма.

 

  • Над 2 години

Мащерка (Thymus Vulgaris)

Когато става дума за кашлица, рядко ще намерим продукт без мащерка под някаква форма дори в аптечната мрежа. Така че няма как това масло да не присъства в нашия мини списък с масла за зимата. Бактериални инфекции, настинки, кашлица, бронхит – заложете на това масло за максимален ефект.

 

Мента (Menta Piperita)

Всички познаваме силният и отпушващ носа аромат на люта мента. Не е изненада, че е изключително масло за респираторната система, но знаеш ли, че е особено подходящо и против алергии, при нужда от допълнителен фокус и концентрация, главоболие и стомашни неразположения.

 

Кедрово дърво (Juniperus Virginiana)

Още един дървесен представител, маслото се хартактеризира с диуретичен и дори седативен ефект. Можете да дифузирате още за спокоен сън и при раздразнителност. Това масло има доста повече функции от подпомагане на респираторната система, можете дори да добавиш няколко капки в шампоана при пърхот или в крема срещу екземи.

 

Евкалипт (Eucaliptus radiata)

Маслото на респираторната система, пръв помощник при настинки и грип, мощен помощник, който дължи свойствата си на основните си съставки 1,8 синеол и евкалиптол.

 

При ароматно приложение, каквото ползваш чрез дифузер, маслата се прилагат възможно най-безопасно, като същевременно са не по-малко ефективни.

При бебета е достатъчно да добавиш 1-2 капки масло в дифузера и да оставиш за половин час, повтаряй 1 или 2 пъти на ден, като при бебета под 6 месеца можете да дифузираш, докато не са в стаята.

Дифузерът е полезен и само с вода- при проблем със сух въздух, остави да работи с вода през целия ден като осигуриш добра циркулация в помещението.

 

Ако искаш да закупиш висок клас масла за дома си, в семейния пакет на Дотера присъстват голяма част от изброените тук масла  - потърси ме за детайли, ще се радвам да бъда твой гид в света на етеричните масла.

 

Ако имаш нужда от съвет какъв дифузер да избереш и как да ползваш маслата, ще се радвам да ви съдействам:

ivelina@givelin.bg

0886 201 344

 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Зимна ароматерапия за деца

Зимна ароматерапия за деца

Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?Запознайте се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?Запознайте се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките 2020-07-10T02:27:37+03:00 Зимна ароматерапия за деца

<p class="text-alignjustify">Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?<br />Запознай се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките.<br /><br /><br /></p> <p class="text-alignjustify">През всеки сезон осигуряването на чист въздух и среда без вируси и патогени са важни за нас, майките, а и не само. Но през зимата този въпрос стои с особена сила и не случайно все повече домакинства включват дифузера за етерични масла в своя асортимент в битката за осигуряване на здравословна среда за цялото семейство.</p> <p class="text-alignjustify">Темата днес е за теб, ако вече ползваш или искаш да вземеш дифузер за дома си и си задаваш въпроса дали и какви етерични масла да дифузираш през зимата и в дом с деца.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">На първо място е важно да избереш качествени етерични масла. Все по-голяма популярност набира наименованието терапевтичен клас масла, но какво стои зад него? Няма категорични регулации по въпроса, затова аз ще бъда по-конкретна. Търси масла, които покриват следните критерии:</p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Можеш да намериш достатъчно данни от производителя за ботаническо наименование, произход на растението, използвани части и метод на дестилация. Не винаги всичко това може да се изпише на бутилката, но е важно тази информация да присъства и да е лесно достъпна, например на сайт на производителя.</li> <li>Независими лабораторни тестове. По възможност на всяка партида. За да знаеш какво има в бутилката, няма друга опция. Нито с носа си, нито с еднократен тест на бутилка преди 5 години, можем да установим какво има вътре. Надписи като 100 % чисто, натурално и подобни не означават нищо. Съвсем легално е да напишем, че е едно масло е 100 % натурално, ако не съдържа синтетични елементи, но това не означава, че в бутилката има само от съответното масло, може да има всякакви други &bdquo;натурални&ldquo; добавки.</li> <li>Професионализъм и експертиза. Всяка стъпка и стъпчица от процеса на добив и преработка на етерични масла, до съхранение и разпространение, е важна. Правилното растение, точното място на добив, точното време на беритба, начин на дестилация. Ето затова, дори когато става въпрос за производител, нямаме никакви гаранции дали ползва пестициди и дали обработва правилно растението, така че там тестовете са не по-малко важни.</li> </ul> <p class="text-alignjustify">На второ място е важно какви масла е подходящо да ползваме в дом с деца, така че днес ти представям моите топ масла за зимния сезон, по възрастови групи.</p> <p class="text-alignjustify">Разбира се, всяка следваща група може да ползва масла от предходната.</p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Под 6 месеца &ndash; дифузирай докато детето е извън стаята, за да освежиш и прочистиш въздуха.</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Римска лайка (</strong><strong>Anthemis Nobilis)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Толкова нежно, че е едно от първите масла, около които ароматерапевтите се обединяват за най-малките. Това масло има изключително успокояващ аромат и ще намери огромно приложение в дом с бебета &ndash; за осигуряване на по-здравословна среда, за успокоение при колики и лош сън, при никнещи зъбки и раздразнено дупе. Всичко, от което има нужда едно бебче, само с едно изключение, но пък съществено &ndash; мама.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Лавандула </strong><strong>(Lavandula Angustifolia)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Нежно и успокояващо масло, лавандулата също се ползва при настинки, алергии, сърбящи зъбки, колики и раздразнения по кожата. И разбира се, това е класиката за добър сън.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Лимон (</strong><strong>Citrus Limon)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Толкова е свеж, че ти иде да си капнеш на езика вместо в дифузера. Това масло е прочистващо буквално и преносно. Т.е. може да позлваш в спрейове за почистване и хигиена на дома и да намалиш максимално токсичния товар у дома. А по въпроса с дифузера- прочиства въздуха, енергизира и намалява гаденето, което го прави отлично масло и през бременността.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Чаено дърво (</strong><strong>Melaleuca Alternifolia)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Ако трябва да го определим с едно негово действие &ndash; това масло е антигъбично. Бактериални инфекции, отит, проблеми с гърлото и синусите &ndash; неизменен спътник, който е добре да имаш винаги на разположение.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <ul class="text-alignjustify"> <li>От 6 месеца до 2 години</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Див Портокал</strong><strong> (Citrus Sinensis)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Цитрусите са особен вид масла, те се добиват по метода студено пресоване от корите на плодовете. Дивият портокал е сред най-популярните представители. Освен прочистващ въздуха, не се учудвай, ако прочисти и ума ти, действа освежаващо, усилва положителните емоции и намалява нервност и раздразнение. Имай предвид, че не е за подценяване дори и вечер, може да успокои и подпомогне съня.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Тамян (</strong><strong>Frankincense, Boswellia Frereana)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Няма да подминем и краля на маслата- тамян. Освен мощен вирусоубиец, тамянът е едно от маслата, които имат способността да преминават кръвно-мозъчната бариера. Прочиства въздуха, въздейства на нервната система успокояващо, заземяващо. Това масло има мощни противовъзпалителни свойства и подсилва имунната система. Има още безброй приложения, но за тях може цял отделен материал да се напише.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Сибирска ела (</strong><strong>Abies Sibirika)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Прекрасен дървесен аромат, успокояващ и заземяващ. Нежно, но и мощно масло за подкрепа на имунната система, при настинки и вируси, подпомага отхрачването.</p> <p class="text-alignjustify">Сред ползите от Сибирската ела ще добавя, че е подходящо и за състояния като синузит, бронхит и астма.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Над 2 години</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Мащерка (</strong><strong>Thymus Vulgaris)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Когато става дума за кашлица, рядко ще намерим продукт без мащерка под някаква форма дори в аптечната мрежа. Така че няма как това масло да не присъства в нашия мини списък с масла за зимата. Бактериални инфекции, настинки, кашлица, бронхит &ndash; заложете на това масло за максимален ефект.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Мента (</strong><strong>Menta Piperita)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Всички познаваме силният и отпушващ носа аромат на люта мента. Не е изненада, че е изключително масло за респираторната система, но знаеш ли, че е особено подходящо и против алергии, при нужда от допълнителен фокус и концентрация, главоболие и стомашни неразположения.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Кедрово дърво (</strong><strong>Juniperus Virginiana) </strong></p> <p class="text-alignjustify">Още един дървесен представител, маслото се хартактеризира с диуретичен и дори седативен ефект. Можете да дифузирате още за спокоен сън и при раздразнителност. Това масло има доста повече функции от подпомагане на респираторната система, можете дори да добавиш няколко капки в шампоана при пърхот или в крема срещу екземи.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Евкалипт (</strong><strong>Eucaliptus radiata)</strong></p> <p class="text-alignjustify">Маслото на респираторната система, пръв помощник при настинки и грип, мощен помощник, който дължи свойствата си на основните си съставки 1,8 синеол и евкалиптол.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">При ароматно приложение, каквото ползваш чрез дифузер, маслата се прилагат възможно най-безопасно, като същевременно са не по-малко ефективни.</p> <p class="text-alignjustify">При бебета е достатъчно да добавиш 1-2 капки масло в дифузера и да оставиш за половин час, повтаряй 1 или 2 пъти на ден, като при бебета под 6 месеца можете да дифузираш, докато не са в стаята.</p> <p class="text-alignjustify">Дифузерът е полезен и само с вода- при проблем със сух въздух, остави да работи с вода през целия ден като осигуриш добра циркулация в помещението.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Ако искаш да закупиш висок клас масла за дома си, в семейния пакет на Дотера присъстват голяма част от изброените тук масла&nbsp; - потърси ме за детайли, ще се радвам да бъда твой гид в света на етеричните масла.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Ако имаш нужда от съвет какъв дифузер да избереш и как да ползваш маслата, ще се радвам да ви съдействам:</p> <p class="text-alignjustify"><a href="mailto:ivelina@givelin.bg">ivelina@givelin.bg</a></p> <p class="text-alignjustify">0886 201 344</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки