Видовете дифузери на пазара – как да избера?

07.07.2020 11:58:03

Видовете дифузери на пазара – как да избера?

Вече има богато разнообразие от дифузери, затова днес ти представям основните видове с техните основни предимства и недостатъци, за да можеш да прецениш кой е подходящият уред според индивидуалните ти нужди.


Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност, а те са изключително ефективни при т.нар. ароматна употреба. Един от лесните и приятни начини да се насладим на терапевтичните свойства на етеричните масла е именно дифузирането.

Дифузерът за етерични масла е лесен за употреба и удобен вариант да се възползваш от терапевтичните свойства на ароматерапията и да се насладиш на приятни и същевременно полезни аромати.

На пазара има уреди, които можете да използвате в дома, офиса, в колата или навън.

Небулизиращ/пулверизиращ/разпръскващ дифузер/ микродифузия

Често е определян като най-доброто решение, този дифузер работи с въздушна помпа, която разбива етеричните масла на миниатюрни молекули от 1 до 3 микрона. Този тип дифузер не уврежда молекулите на етеричните масла, а дори напротив, разпръсква маслата под формата на фина мъгла без примеси, която остава по-дълго време във въздуха. По този начин можем да се възползваме пълноценно от терапевтичните свойства на етеричните масла.

Предимства:

 • Отлично качество на дифузия, подходящ за ароматна употреба на терапевтична ароматерапия, тъй като запазва пълните свойства на етеричните масла, без да ползва вода или нагряване.
 • Силни ароматизиращи свойства, покритието на този тип дифузери може да достигне до 60-80 кв. м., което е непостижимо за останалите типове дифузери.
 • Някои нови модели са на батерия, компактни и лесно преносими и могат да се използват навсякъде.
 • Не овлажняват въздуха, което е плюс, ако в помещението ви има и без това висока относителна влажност.

Недостатъци:

 • Висока концентрация – може да се окаже твърде силен за дом с малки деца или домашни любимци. Можете да ползвате, но е желателно до 15 минути дифузия.
 • Поради по-високата технология, този тип дифузери са в по-високия ценови клас.
 • Сравнено с качествените ултразвукови дифузери, има малко по-високо ниво на шум, тъй като на определен период се включва въздушната помпа. Все пак нивото на шум обикновено е под 35 dB, т.е. на практика колкото климатик, но е важно да не го поставяте на повърхности, на които вибрацията ще резонира по-силно. Поради интензивния аромат на уреда, аз лично не го препоръчвам за употреба през нощта, когато и шумът му би било по-забележим. 
 • Някои модели са изработени от фино стъкло, което ги прави по-лесно чупливи, а конструкцията им е малко по-трудна за почистване... Поне на пръв поглед. 

Често се приема, че този тип дифузери изразходват повече масла, но разликата не е особено голяма, тъй като сумарно зависи и колко ще го държите включен – помещението се насища с етерични масла по-бързо, а и покривате доста по-голяма площ.

 Ултразвуков дифузер

Най-разпространеният тип дифузери по нашите географски ширини, този уред работи чрез ултразвуков диск, който вибрира с висока честота и така разбива водата и етеричните масла и те излизат под формата на фина мъгла.

Капацитета на уреда обикновено съответства на големината на резервоара, като в общия случай резервоари от 50 до 150 мл. са подходящи за малки помещения до 10-15 кв. м., автомобил или офис - когато не желаете ефекта да стигне до останалите колеги в същата стая.

Следват дифузери с капацитет 200-400 мл., при които дебита на струята също може да варира – например при модел от 200 мл. тя да е по-силна от този, който е 400 мл., но като цяло тези уреди са подходящи за помещения от 10 до около 25-30 кв. м.

На пазара има и уреди с по-голям резервоар, но все пак имай предвид, че по-големи помещения трудно биха били обхванати от 1 уред, тъй като при този модел дифузери е много важна добрата циркулация на въздуха и такава трудно би се осигурила постоянно в което и да е помещение, така че моята препоръка би била да заложиш да два или повече уреда в различни части на обширните помещения.

Тъй като уредите са от пластмаса, е важно да се спрете на доверен представител, тъй като има изисквания към вида пластмаса, за да е безопасен с употребата на етерични масла. Основното изискване е в пластмасата да не се съдържа бисфенол А) bpa free). На пазара се предлагат дифузери от този вид с външно тяло от порцелан, стъкло, бамбук и други, но правилото отново важи, тъй като реално вътрешното тяло отново е от пластмаса, а то в което има основно досег с маслата. 

Предимства

 • Допълнителният ефект на леко овлажняване на въздуха създава оптимална среда в помещения с ниска влажност, работещи климатици, печки на твърдо гориво или парно отопление. Особено полезен и ценен ефект се усеща през зимата.
 • Добрите уреди на пазара са с изключително ниско ниво на шум и подходящи за употреба през нощта.
 • Отново маслата се разпространяват във въздуха без нагряване, което не променя техните терапевтични свойства.
 • Имате контрол върху силата на аромата, можете да добавите повече или по-малко капки и така уредът е подходящ за всички възрасти. Като цяло ароматът е доста по-деликатен, тъй като маслата са смесени с вода.
 • Повечето уреди имат и допълнителни функции, които не са свързани с основното им свойство – режим нощна лампа, часовник, аларма, bluetooth говорител и др.

Недостатъци

 • Ниска концентрация на етерични масла сравнено с небулизиращите дифузери, което както споменах може да се приеме и за плюс.
 • Равномерното разпространение на вода и масла в помещението зависи от добрата циркулация на въздух в него.
 • При висока относителна влажност може да се окажат неподходящо решение.
 • Обикновено работят на ток, което също трябва да се съобрази при позициониране в помещението. Това не е непременно недостатък, но е фактор, който следва да се вземе предвид.

 

Дифузери с памучен тампон

Някои екземпляри може да наподобяват на външен вид ултразвуковите дифузери, но нека това не те заблуждава. Тези дифузери имат напояващ се елемент, обикновено памучен тампон, който с напоява с етерично масло и вода и вентилатор или мини ултразвук във външната част на уреда разпръсква сместа, но при този вариант, леките елементи се изпаряват по-бързо, така че не получаваме пълните терапевтични свойства на маслата. Този модел дифузер е доста евтин за изработка, така че основно негово предимство би било цената, но не бих го препоръчала, ако искаш качествен, функционален дифузер, който да ползваш дълго време.

Освен това имай предвид, че покритието на този тип дифузери е доста слабо.

Друг недостатък е и необходимостта памучният тампон да се подменя редовно, тъй като събира бактерии при употреба с вода.

Предимство би било, ако търсиш нещо наистина евтино, с което да ароматизираш помещението си, но моето мнение е, че разликата в цената не е толкова голяма за този компромис.

 

Нагряващи дифузери

Рядко ще намериш на пазара електрически дифузери, които работят с топла вода, или поне не над 40 градуса, когато биха увредили молекулите или променили състава на някои масла. По-често уреди с нагряване се срещат сред овлажнителите, които не са пригодени за работа с етерични масла.

В тази категория ще спомена и друг вариант дифузери с нагряване, а именно тези, които ползват свещ. Бързо ароматизиране на голяма площ е плюс, но на практика тук отново не се възползваме от терапевтичните свойства, тъй като част от тях ще се загубят, а когато накрая решиш да изгасиш свещта, парафинова в повечето случаи, ще изпълниш помещението с дим, така че тук като плюс ни остават романтичния вид и усещане повече, отколкото здравословен ритуал.

 

На финала ще спомена още два варианта за ароматна употреба на етерични масла, които би могъл да опиташ, ако все още нямаш дифузер:

Дифузер – изпарител

Семпла концепция, състояща се от съд с етерични масла, обикновено смесени с растителни и обикновено дървени клечки, потопени в сместа, които се показват нагоре. Маслата напояват клечките и започват да се изпаряват. Така основно ползваш функцията ароматизиране, макар да губиш от пълните свойства на маслата, тъй като отново изпаряването изпуска първо по-леките, а след това по-тежките елементи.

Друг важен фактор е, че повечето такива приспособления на пазара са със синтетични ароматизатори, така че по-добрият вариант би бил да си го изработиш сам/а и да използваш в него естествени масла.

Аналогично може да напоиш дървени елементи, потпури или памучни тампони и да поставите на различни места в помещението.

 

Дифузер-бижу

Завършвам с красиво предложение да дифузираш маслата си буквално навсякъде с теб. На пазара вече има различни бижута с елементи с характерна порьозност, които може да напояваш с няколко капки етерични масла и да вдишваш от любимите си аромати по всяко време. Най-често можеш да срещнеш гривна от естествени камъни с вулканични или глинени топчета, както и медальони с парче филц в тях.

Подобен вид употреба може да е доста трайна, до няколко дни, или за по-леките масла, интензитета намалява още след първите часове.

 

Както сам/а се увери, колкото по-популярни стават етеричните масла, толкова повече се увеличава разнообразието от дифузери на пазара, но те са много различни – като цена, качество и ефективност.

А това е моят (без)пристрастен анализ на основните характеристики на най-често срещаните уреди на пазара. В случай, че ти е необходима още информация, за да избереш своя уред или не си сигурен/а дали правиш подходящ избор, моят съвет е да закупиш уреда си от компания, която специализира в ароматерапията, като предварително се консултираш с техен представител.

Виж тук и едно видео, в което демонстрирам основните уреди и споделям много ценна информация за всеки от тях:

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Видовете дифузери на пазара – как да избера?

Видовете дифузери на пазара – как да избера?

Вече има богато разнообразие от дифузери, затова бих искала да представя основните видове с техните основни предимства и недостатъци, за да може всеки да п Вече има богато разнообразие от дифузери, затова бих искала да представя основните видове с техните основни предимства и недостатъци, за да може всеки да п 2022-01-20T15:16:59+02:00 Видовете дифузери на пазара – как да избера?

<p class="text-alignjustify">Вече има богато разнообразие от дифузери, затова днес ти представям основните видове с техните основни предимства и недостатъци, за да можеш да прецениш кой е подходящият уред според индивидуалните ти нужди.<br /><br /><br /></p> <p class="text-alignjustify">Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност, а те са изключително ефективни при т.нар. ароматна употреба. Един от лесните и приятни начини да се насладим на терапевтичните свойства на етеричните масла е именно дифузирането.</p> <p class="text-alignjustify">Дифузерът за етерични масла е лесен за употреба и удобен вариант да се възползваш от терапевтичните свойства на ароматерапията и да се насладиш на приятни и същевременно полезни аромати.</p> <p class="text-alignjustify">На пазара има уреди, които можете да използвате в дома, офиса, в колата или навън.</p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Небулизиращ/пулверизиращ/разпръскващ</strong><strong>&nbsp;дифузер/ микродифузия</strong></p> <p class="text-alignjustify">Често е определян като най-доброто решение, този дифузер работи с въздушна помпа, която разбива етеричните масла на миниатюрни молекули от 1 до 3 микрона. Този тип дифузер не уврежда молекулите на етеричните масла, а дори напротив, разпръсква маслата под формата на фина мъгла без примеси, която остава по-дълго време във въздуха. По този начин можем да се възползваме пълноценно от терапевтичните свойства на етеричните масла.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Предимства:</strong></p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Отлично качество на дифузия, подходящ за ароматна употреба на терапевтична ароматерапия, тъй като запазва пълните свойства на етеричните масла, без да ползва вода или нагряване.</li> <li>Силни ароматизиращи свойства, покритието на този тип дифузери може да достигне до 60-80 кв. м., което е непостижимо за останалите типове дифузери.</li> <li>Някои нови модели са на батерия, компактни и лесно преносими и могат да се използват навсякъде.</li> <li>Не овлажняват въздуха, което е плюс, ако в помещението ви има и без това висока относителна влажност.</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Недостатъци:</strong></p> <ul> <li class="text-alignjustify">Висока концентрация &ndash; може да се окаже твърде силен за дом с малки деца или домашни любимци. Можете да ползвате, но е желателно до 15 минути дифузия.</li> <li class="text-alignjustify">Поради по-високата технология, този тип дифузери са в по-високия ценови клас.</li> <li class="text-alignjustify">Сравнено с качествените ултразвукови дифузери, има малко по-високо ниво на шум, тъй като на определен период се включва въздушната помпа. Все пак нивото на шум обикновено е под 35 dB, т.е. на практика колкото климатик, но е важно да не го поставяте на повърхности, на които вибрацията ще резонира по-силно. Поради интензивния аромат на уреда, аз лично не го препоръчвам за употреба през нощта, когато и шумът му би било по-забележим.&nbsp;</li> <li class="text-alignjustify">Някои модели са изработени от фино стъкло, което ги прави по-лесно чупливи, а конструкцията им е малко по-трудна за почистване... Поне на пръв поглед.&nbsp;</li> </ul> <p class="text-alignjustify">Често се приема, че този тип дифузери изразходват повече масла, но разликата не е особено голяма, тъй като сумарно зависи и колко ще го държите включен &ndash; помещението се насища с етерични масла по-бързо, а и покривате доста по-голяма площ.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;<strong>Ултразвуков дифузер</strong></p> <p class="text-alignjustify">Най-разпространеният тип дифузери по нашите географски ширини, този уред работи чрез ултразвуков диск, който вибрира с висока честота и така разбива водата и етеричните масла и те излизат под формата на фина мъгла.</p> <p class="text-alignjustify">Капацитета на уреда обикновено съответства на големината на резервоара, като в общия случай резервоари от 50 до 150 мл. са подходящи за малки помещения до 10-15 кв. м., автомобил или офис - когато не желаете ефекта да стигне до останалите колеги в същата стая.</p> <p class="text-alignjustify">Следват дифузери с капацитет 200-400 мл., при които дебита на струята също може да варира &ndash; например при модел от 200 мл. тя да е по-силна от този, който е 400 мл., но като цяло тези уреди са подходящи за помещения от 10 до около 25-30 кв. м.</p> <p class="text-alignjustify">На пазара има и уреди с по-голям резервоар, но все пак имай предвид, че по-големи помещения трудно биха били обхванати от 1 уред, тъй като при този модел дифузери е много важна добрата циркулация на въздуха и такава трудно би се осигурила постоянно в което и да е помещение, така че моята препоръка би била да заложиш да два или повече уреда в различни части на обширните помещения.</p> <p class="text-alignjustify">Тъй като уредите са от пластмаса, е важно да се спрете на доверен представител, тъй като има изисквания към вида пластмаса, за да е безопасен с употребата на етерични масла. Основното изискване е в пластмасата да не се съдържа бисфенол А) bpa free). На пазара се предлагат дифузери от този вид с външно тяло от порцелан, стъкло, бамбук и други, но правилото отново важи, тъй като реално вътрешното тяло отново е от пластмаса, а то в което има основно досег с маслата.&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Предимства</strong></p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Допълнителният ефект на леко овлажняване на въздуха създава оптимална среда в помещения с ниска влажност, работещи климатици, печки на твърдо гориво или парно отопление. Особено полезен и ценен ефект се усеща през зимата.</li> <li>Добрите уреди на пазара са с изключително ниско ниво на шум и подходящи за употреба през нощта.</li> <li>Отново маслата се разпространяват във въздуха без нагряване, което не променя техните терапевтични свойства.</li> <li>Имате контрол върху силата на аромата, можете да добавите повече или по-малко капки и така уредът е подходящ за всички възрасти. Като цяло ароматът е доста по-деликатен, тъй като маслата са смесени с вода.</li> <li>Повечето уреди имат и допълнителни функции, които не са свързани с основното им свойство &ndash; режим нощна лампа, часовник, аларма, bluetooth говорител и др.</li> </ul> <p class="text-alignjustify"><strong>Недостатъци</strong></p> <ul class="text-alignjustify"> <li>Ниска концентрация на етерични масла сравнено с небулизиращите дифузери, което както споменах може да се приеме и за плюс.</li> <li>Равномерното разпространение на вода и масла в помещението зависи от добрата циркулация на въздух в него.</li> <li>При висока относителна влажност може да се окажат неподходящо решение.</li> <li>Обикновено работят на ток, което също трябва да се съобрази при позициониране в помещението. Това не е непременно недостатък, но е фактор, който следва да се вземе предвид.</li> </ul> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Дифузери с памучен тампон</strong></p> <p class="text-alignjustify">Някои екземпляри може да наподобяват на външен вид ултразвуковите дифузери, но нека това не те заблуждава. Тези дифузери имат напояващ се елемент, обикновено памучен тампон, който с напоява с етерично масло и вода и вентилатор или мини ултразвук във външната част на уреда разпръсква сместа, но при този вариант, леките елементи се изпаряват по-бързо, така че не получаваме пълните терапевтични свойства на маслата. Този модел дифузер е доста евтин за изработка, така че основно негово предимство би било цената, но не бих го препоръчала, ако искаш качествен, функционален дифузер, който да ползваш дълго време.</p> <p class="text-alignjustify">Освен това имай предвид, че покритието на този тип дифузери е доста слабо.</p> <p class="text-alignjustify">Друг недостатък е и необходимостта памучният тампон да се подменя редовно, тъй като събира бактерии при употреба с вода.</p> <p class="text-alignjustify">Предимство би било, ако търсиш нещо наистина евтино, с което да ароматизираш помещението си, но моето мнение е, че разликата в цената не е толкова голяма за този компромис.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Нагряващи дифузери</strong></p> <p class="text-alignjustify">Рядко ще намериш на пазара електрически дифузери, които работят с топла вода, или поне не над 40 градуса, когато биха увредили молекулите или променили състава на някои масла. По-често уреди с нагряване се срещат сред овлажнителите, които не са пригодени за работа с етерични масла.</p> <p class="text-alignjustify">В тази категория ще спомена и друг вариант дифузери с нагряване, а именно тези, които ползват свещ. Бързо ароматизиране на голяма площ е плюс, но на практика тук отново не се възползваме от терапевтичните свойства, тъй като част от тях ще се загубят, а когато накрая решиш да изгасиш свещта, парафинова в повечето случаи, ще изпълниш помещението с дим, така че тук като плюс ни остават романтичния вид и усещане повече, отколкото здравословен ритуал.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">На финала ще спомена още два варианта за ароматна употреба на етерични масла, които би могъл да опиташ, ако все още нямаш дифузер:</p> <p class="text-alignjustify"></p> <p class="text-alignjustify"><strong>Дифузер &ndash; изпарител</strong></p> <p class="text-alignjustify">Семпла концепция, състояща се от съд с етерични масла, обикновено смесени с растителни и обикновено дървени клечки, потопени в сместа, които се показват нагоре. Маслата напояват клечките и започват да се изпаряват. Така основно ползваш функцията ароматизиране, макар да губиш от пълните свойства на маслата, тъй като отново изпаряването изпуска първо по-леките, а след това по-тежките елементи.</p> <p class="text-alignjustify">Друг важен фактор е, че повечето такива приспособления на пазара са със синтетични ароматизатори, така че по-добрият вариант би бил да си го изработиш сам/а и да използваш в него естествени масла.</p> <p class="text-alignjustify">Аналогично може да напоиш дървени елементи, потпури или памучни тампони и да поставите на различни места в помещението.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Дифузер-бижу</strong></p> <p class="text-alignjustify">Завършвам с красиво предложение да дифузираш маслата си буквално навсякъде с теб. На пазара вече има различни бижута с елементи с характерна порьозност, които може да напояваш с няколко капки етерични масла и да вдишваш от любимите си аромати по всяко време. Най-често можеш да срещнеш гривна от естествени камъни с вулканични или глинени топчета, както и медальони с парче филц в тях.</p> <p class="text-alignjustify">Подобен вид употреба може да е доста трайна, до няколко дни, или за по-леките масла, интензитета намалява още след първите часове.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">Както сам/а се увери, колкото по-популярни стават етеричните масла, толкова повече се увеличава разнообразието от дифузери на пазара, но те са много различни &ndash; като цена, качество и ефективност.</p> <p class="text-alignjustify">А това е моят (без)пристрастен анализ на основните характеристики на най-често срещаните уреди на пазара. В случай, че ти е необходима още информация, за да избереш своя уред или не си сигурен/а дали правиш подходящ избор, моят съвет е да закупиш уреда си от компания, която специализира в ароматерапията, като предварително се консултираш с техен представител.</p> <p class="text-alignjustify">Виж тук и едно видео, в което демонстрирам основните уреди и споделям много ценна информация за всеки от тях:</p> <p class="text-alignjustify"><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/SO0-mjMMFyA" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p>

Сравнение на продукти