Обратно на училище (и на работа)

Jul/ 7/2020

Обратно на училище (и на работа)

Наближава началото на един предизвикателен сезон- есента. Началото на учебната година, а може би вашите съкровища тръгват на ясла или детска градина за първи път. И да не забравяме, понякога тези моменти може да са също толкова трудни и емоционални и за нас, родителите.

Какви възможности дава ароматерапията за цялото семейство в началото на есенно-зимния период, когато темата за имунитета и здравето стои на дневен ред във всяко домакинство? Можем ли да подкрепим имунитета с етерични масла?

Да започнем от там – какво е имунитет? Комплекс от органи и системи в нашето тяло, които реагират, за да ни защитят от външни фактори, които смятат за наши врагове. Към момента твърде малко се знае за точните фактори, които оказват влияние върху добрата работа на имунната система или пък влошават нейната работа, но е сигурно, че стилът ни на живот и ежедневните ни навици имат влияние върху добрата й форма.

Най-важните фактори, върху които имаме влияние и работят на наша страна за поддържане добро здраве и имунитет са:

  • Здравословно хранене и вода
  • Движение и спорт
  • Емоционално здраве
  • Сън и почивка

 

Нека да разгледаме всеки от тези показатели през перспективата на ароматерапията и как тя може да ни бъде полезна.

  1. Здравословно хранене и вода

Ние сме това, с което се храним. А най-добре да сме зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и много вода, нали? Обаче често ни се хапва нещо сладичко или тестено, малко по-мазничко или газирано. Как да се преборим с нездравословния апетит- дори тук етеричните масла може да са ни от полза. Топ представител за добра форма е маслото от грейпфрут – едно от маслата, които възрастни хора могат да приемат и вътрешно (само ако е достатъчно чисто и указано от производителя, че е подходящо за вътрешна употреба), а на децата можем да дифузираме.

Ароматерапията може да бъде в помощ като подкрепящ метод при някои храносмилателни проблеми и след консултация с професионалист, или поне да ни помогне да консумираме по-голямо количество вода- опитайте като сложите капка лимон в стъклено шише с водата, която обичайно консумирате.

А опитвали ли сте етерични масла в кулинарията? Ако решите следващия път да замените сухия риган или босилек с етерично масло – не забравяйте, че концентрацията му може да е до 50-70 пъти в сравнение със сухата подправка. Започнете овкусяването на ястията по метода на клечката за зъби – пъхаме клечка за зъби в бутилката с етерично масло и след това в ястието  - може да се окаже, че това е достатъчно!

 

  1. Движение и спорт

Дали ще е разходка в парка, йога или малко гимнастика, движението ни кара да се чувстваме по-енергични и неговите ползи върху целия ни организъм са безспорни. Просто го направете приятно като добавите масаж преди или след тренировка със смес от растителни и етерични масла. Например кокосово масло с капка копайба, мента или сладка мента за деца. Можете да ползвате готов успокояващ бленд за деца или възрастни – повечето реномирани марки на пазара са направили такива смеси. Ще ви влязат в употреба и ако имате болки, разтягания, или дори при болки от растежа при дечицата. Или пък опитайте тази рецепта на д-р Мариза Снайдер:

Успокояване при болки и схващания в мускулите, при болки на растежа

За деца от 2 до 5 години

1 к. Лавандула

1 к. Тамян

1 к. Сладка мента

1 к. Майорана

Допълнете 10 мл ролон бутилка с базово масло по избор – фракционно кокосово, невен или друго. Нанасяйте при нужда.

Още една тънкост за тези от нас, които трудно тръгват към залата за тренировки – пуснете си малко мента в дифузера на път и оценете нивото на мотивацията си след това.

 

  1. Емоционално здраве

Не само физическата кондиция е от изключителна важност - част от цялостната подкрепа на организма при интензивни промени и стрес преминава през грижа за емоциите. Вижте няколко предложения, с които да помогнем на детето, а и на себе си в тежките моменти.

Ароматерапията е особено подходяща при управление на емоциите, тъй като въздейства буквално за секунди и най-силно ще усетите ефектна като прилагате ароматно – разредени етерични масла в спрей бутилка или още по-добре- в арома дифузер. 

Моите предложения за арома блендове за фокус и концентрация покрай важни домашни, изпити или спешни проекти:

 

За фокус

1 к. Сладка мента

2 к. Див портокал

1 к. Тамян

 

За повишаване на концентрацията

2 к. Розмарин

2 к. Сладка мента

1 к. Грейпфрут

 

Успокояващ бленд

2 к. Лавандула

1 к. Тамян

1 к. Див портокал

 

За профилактика по време на грип и настинки

3 к. чаено дърво или лимон или защитна смес на бранда, който ползвате.

 

  1. Сън и почивка

Времето за релакс и сън е от изключителна важно за умственото и физическо здраве. Според различни изследвания качеството на съня влияе върху способностите за концентрация, енергия и продуктивност, а липсата на качествен сън все по-често се свързва с различни заболявания – от сърдечно-съдови до диабет, наднормено тегло и депресии. А най-важното – все по-честно се приема, че има връзка между качествения сън и имунитета, както и способността на тялото ни да се бори по-ефективно с възпаления и вируси.

Ако някой в семейството има трудности със съня, можете да опитате някои от маслата с особено релаксиращи и успокояващи свойства като лавандула, бергамот, тамян, ветивер, римска лайка и маточина. Можете да дифузирате няколко капки 30 минути преди лягане, или да разредите в растително масло за масаж на гърба и стъпалата. Още един вариант е да напръскате спалното бельо с разредени в пречистена вода и спирт етерични масла.

На финала искам да ви споделя два мои любими ритуала за подкрепа на имунитета, които са се доказали у дома.

Веднъж в седмицата можете да правите ванички на детето или за вас (може само за крака) с магнезиева сол. В детското корито добавете 1-2 с.л. магнезиева сол и смес от 1 ч.л. растително масло (кокос, бадем или друго по избор) и 1-2 к. етерично масло от лавандула или лимон. Допълнете с топла вода и оставете детето поне 10-15 минути. Изплакнете без допълнителни почистващи препарати.

Тази вана е много подходяща през грипния сезон или ако видите, че детето започва да се разболява – тогава правете няколко дни поред, но не и в период да същинска инфекция и при висока температура.

 

Имунна смес за ежедневна употреба

За деца на 2 години (при по-големи деца, спазвайте препоръките за разреждане)

2 к. Тамян

2 к. Чаено дърво

1 к. Лимон

2 капки защитна смес, ако бранда, който ползвате има такава (или добавете още 2 к. от горните масла).

В 10 мл ролон бутилка допълнете с растително масло – фракционирано кокосово, невен, бадемово или друго по избор.

Тази смес е подходяща за профилактична употреба и можете да ползвате по 2-3 пъти на ден в периоди с вилнеещи вируси и грип или преди започване на детска градина и училище. Започнете да мажете 10-15 дни преди началото и още толкова след започване на училище. Мажете вратлето, гърба, стъпалата.

При начало на разболяване или по-сериозен риск (напр. грипна епидемия) добавете 1 к. риган и ползвайте не повече от 10 поредни дни.

 

Ако във вашето учебно заведение или офис са отворени към нови идеи, можете да предложите да включите дифузер с етерични масла  –  за енергизиране, повишаване на мотивацията, а освен това и с отлични прочистващи свойства, тази здравословна добавка може да повиши резултатите на всички.

Ароматерапията наистина може да я навсякъде с нас – лесно, приятно и ефикасно. Ако за първи път обмисляте да ползвате етерични масла е ежедневието си, потърсете качествени масла, защото от това зависи ефекта им и се консултирайте с опитен специалист за основни правила и насоки за употреба.

Тази статия е с информативна цел и не може да бъде заместител на консултация с лекар. Ако вие или детето ви имате придружаващи заболявания или каквито и да е притеснения, винаги се обръщайте към своя доверен лекар и обсъждайте с него възможни взаимодействия с медикаментозно лечение или противопоказания.

 

Публикувана в академия за родители на 23 август 2020:

https://parentacademy.bg/imunitet-aromatherapia/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Обратно на училище (и на работа)

Обратно на училище (и на работа)

Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?Запознайте се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи?Запознайте се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките 2020-10-14T11:19:29+03:00 Обратно на училище (и на работа)

<p>Наближава началото на един предизвикателен сезон- есента. Началото на учебната година, а може би вашите съкровища тръгват на ясла или детска градина за първи път. И да не забравяме, понякога тези моменти може да са също толкова трудни и емоционални и за нас, родителите.</p> <p>Какви възможности дава ароматерапията за цялото семейство в началото на есенно-зимния период, когато темата за имунитета и здравето стои на дневен ред във всяко домакинство? Можем ли да подкрепим имунитета с етерични масла?</p> <p>Да започнем от там &ndash; какво е имунитет? Комплекс от органи и системи в нашето тяло, които реагират, за да ни защитят от външни фактори, които смятат за наши врагове. Към момента твърде малко се знае за точните фактори, които оказват влияние върху добрата работа на имунната система или пък влошават нейната работа, но е сигурно, че стилът ни на живот и ежедневните ни навици имат влияние върху добрата й форма.</p> <p>Най-важните фактори, върху които имаме влияние и работят на наша страна за поддържане добро здраве и имунитет са:</p> <ul> <li><strong>Здравословно хранене и вода</strong></li> <li><strong>Движение и спорт</strong></li> <li><strong>Емоционално здраве</strong></li> <li><strong>Сън и почивка</strong></li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p>Нека да разгледаме всеки от тези показатели през перспективата на ароматерапията и как тя може да ни бъде полезна.</p> <ol> <li><strong>Здравословно хранене и вода</strong></li> </ol> <p>Ние сме това, с което се храним. А най-добре да сме зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и много вода, нали? Обаче често ни се хапва нещо сладичко или тестено, малко по-мазничко или газирано. Как да се преборим с нездравословния апетит- дори тук етеричните масла може да са ни от полза. Топ представител за добра форма е маслото от грейпфрут &ndash; едно от маслата, които възрастни хора могат да приемат и вътрешно (само ако е достатъчно чисто и указано от производителя, че е подходящо за вътрешна употреба), а на децата можем да дифузираме.</p> <p>Ароматерапията може да бъде в помощ като подкрепящ метод при някои храносмилателни проблеми и след консултация с професионалист, или поне да ни помогне да консумираме по-голямо количество вода- опитайте като сложите капка лимон в стъклено шише с водата, която обичайно консумирате.</p> <p>А опитвали ли сте етерични масла в кулинарията? Ако решите следващия път да замените сухия риган или босилек с етерично масло &ndash; не забравяйте, че концентрацията му може да е до 50-70 пъти в сравнение със сухата подправка. Започнете овкусяването на ястията по метода на клечката за зъби &ndash; пъхаме клечка за зъби в бутилката с етерично масло и след това в ястието&nbsp; - може да се окаже, че това е достатъчно!</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="2"> <li><strong>Движение и спорт</strong></li> </ol> <p>Дали ще е разходка в парка, йога или малко гимнастика, движението ни кара да се чувстваме по-енергични и неговите ползи върху целия ни организъм са безспорни. Просто го направете приятно като добавите масаж преди или след тренировка със смес от растителни и етерични масла. Например кокосово масло с капка копайба, мента или сладка мента за деца. Можете да ползвате готов успокояващ бленд за деца или възрастни &ndash; повечето реномирани марки на пазара са направили такива смеси. Ще ви влязат в употреба и ако имате болки, разтягания, или дори при болки от растежа при дечицата. Или пък опитайте тази рецепта на д-р Мариза Снайдер:</p> <p>Успокояване при болки и схващания в мускулите, при болки на растежа</p> <p>За деца от 2 до 5 години</p> <p>1 к. Лавандула</p> <p>1 к. Тамян</p> <p>1 к. Сладка мента</p> <p>1 к. Майорана</p> <p>Допълнете 10 мл ролон бутилка с базово масло по избор &ndash; фракционно кокосово, невен или друго. Нанасяйте при нужда.</p> <p>Още една тънкост за тези от нас, които трудно тръгват към залата за тренировки &ndash; пуснете си малко мента в дифузера на път и оценете нивото на мотивацията си след това.</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="3"> <li><strong>Емоционално здраве</strong></li> </ol> <p>Не само физическата кондиция е от изключителна важност - част от цялостната подкрепа на организма при интензивни промени и стрес преминава през грижа за емоциите. Вижте няколко предложения, с които да помогнем на детето, а и на себе си в тежките моменти.</p> <p>Ароматерапията е особено подходяща при управление на емоциите, тъй като въздейства буквално за секунди и най-силно ще усетите ефектна като прилагате ароматно &ndash; разредени етерични масла в спрей бутилка или още по-добре- в арома дифузер.&nbsp;</p> <p>Моите предложения за арома блендове за фокус и концентрация покрай важни домашни, изпити или спешни проекти:</p> <p>&nbsp;</p> <p>За фокус</p> <p>1 к. Сладка мента</p> <p>2 к. Див портокал</p> <p>1 к. Тамян</p> <p>&nbsp;</p> <p>За повишаване на концентрацията</p> <p>2 к. Розмарин</p> <p>2 к. Сладка мента</p> <p>1 к. Грейпфрут</p> <p>&nbsp;</p> <p>Успокояващ бленд</p> <p>2 к. Лавандула</p> <p>1 к. Тамян</p> <p>1 к. Див портокал</p> <p>&nbsp;</p> <p>За профилактика по време на грип и настинки</p> <p>3 к. чаено дърво или лимон или защитна смес на бранда, който ползвате.</p> <p>&nbsp;</p> <ol start="4"> <li><strong>Сън и почивка</strong></li> </ol> <p>Времето за релакс и сън е от изключителна важно за умственото и физическо здраве. Според различни изследвания качеството на съня влияе върху способностите за концентрация, енергия и продуктивност, а липсата на качествен сън все по-често се свързва с различни заболявания &ndash; от сърдечно-съдови до диабет, наднормено тегло и депресии. А най-важното &ndash; все по-честно се приема, че има връзка между качествения сън и имунитета, както и способността на тялото ни да се бори по-ефективно с възпаления и вируси.</p> <p>Ако някой в семейството има трудности със съня, можете да опитате някои от маслата с особено релаксиращи и успокояващи свойства като лавандула, бергамот, тамян, ветивер, римска лайка и маточина. Можете да дифузирате няколко капки 30 минути преди лягане, или да разредите в растително масло за масаж на гърба и стъпалата. Още един вариант е да напръскате спалното бельо с разредени в пречистена вода и спирт етерични масла.</p> <p>На финала искам да ви споделя два мои любими ритуала за подкрепа на имунитета, които са се доказали у дома.</p> <p>Веднъж в седмицата можете да правите ванички на детето или за вас (може само за крака) с магнезиева сол. В детското корито добавете 1-2 с.л. магнезиева сол и смес от 1 ч.л. растително масло (кокос, бадем или друго по избор) и 1-2 к. етерично масло от лавандула или лимон. Допълнете с топла вода и оставете детето поне 10-15 минути. Изплакнете без допълнителни почистващи препарати.</p> <p>Тази вана е много подходяща през грипния сезон или ако видите, че детето започва да се разболява &ndash; тогава правете няколко дни поред, но не и в период да същинска инфекция и при висока температура.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Имунна смес за ежедневна употреба</p> <p>За деца на 2 години (при по-големи деца, спазвайте препоръките за разреждане)</p> <p>2 к. Тамян</p> <p>2 к. Чаено дърво</p> <p>1 к. Лимон</p> <p>2 капки защитна смес, ако бранда, който ползвате има такава (или добавете още 2 к. от горните масла).</p> <p>В 10 мл ролон бутилка допълнете с растително масло &ndash; фракционирано кокосово, невен, бадемово или друго по избор.</p> <p>Тази смес е подходяща за профилактична употреба и можете да ползвате по 2-3 пъти на ден в периоди с вилнеещи вируси и грип или преди започване на детска градина и училище. Започнете да мажете 10-15 дни преди началото и още толкова след започване на училище. Мажете вратлето, гърба, стъпалата.</p> <p>При начало на разболяване или по-сериозен риск (напр. грипна епидемия) добавете 1 к. риган и ползвайте не повече от 10 поредни дни.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ако във вашето учебно заведение или офис са отворени към нови идеи, можете да предложите да включите дифузер с етерични масла &nbsp;&ndash; &nbsp;за енергизиране, повишаване на мотивацията, а освен това и с отлични прочистващи свойства, тази здравословна добавка може да повиши резултатите на всички.</p> <p>Ароматерапията наистина може да я навсякъде с нас &ndash; лесно, приятно и ефикасно. Ако за първи път обмисляте да ползвате етерични масла е ежедневието си, потърсете качествени масла, защото от това зависи ефекта им и се консултирайте с опитен специалист за основни правила и насоки за употреба.</p> <p>Тази статия е с информативна цел и не може да бъде заместител на консултация с лекар. Ако вие или детето ви имате придружаващи заболявания или каквито и да е притеснения, винаги се обръщайте към своя доверен лекар и обсъждайте с него възможни взаимодействия с медикаментозно лечение или противопоказания.</p> <p>&nbsp;</p> <p>П<em>убликувана в академия за родители на 23 август 2020:</em></p> <p><em>https://parentacademy.bg/imunitet-aromatherapia/</em></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки