Back to school: Топ 7 етерични масла за деца

Aug/24/2021

Back to school: Топ 7 етерични масла за деца

Photo by Alexandr Podvalny from Pexels

Ароматерапията е отличен подход да подсилим детският имунитет, както и да подпомогнем менталното и физическо здраве на нашите деца. На всички обаче е ясно, че децата са малки възрастни – и не само, техните системи са много по-податливи на влияние, можем да постигнем много повече с по-малко. Още повече- повече може да доведе до нежелани странични ефекти.

Като се има предвид, че понякога и детето не може да ни каже, че има или какъв е проблема, е важно да подходим с особено внимание към най-малките.

Преди да ти представя моите топ 7 етерични масла за деца, бих искала да те запозная с основни правила за безопасна употреба – при малки и големи.

 • Винаги прави тест за чувствителност на ново масло преди първа употреба. Например – не си ползвала лавандула досега, тогава разреди 1 к. лавандулово масло в растителна база (кокосово масло, зехтин или друго) и нанеси по сгъвката на ръката. Изчакай 24 часа. Прави теста когато ти или детето сте здрави – иначе няма да си сигурна дали реакцията е към маслото или е друго.
 • Като говорим за разреждане – винаги разреждай етеричните масла в база от растително масло. Винаги. Това не просто ги прави по-безопасни за употреба, а още по-ефективни и икономични. Стандартно се приема разреждане 1 % за деца( 1-3 к. етерично масло в 10 мл база) и 2-3 % разреждане за възрастни (6-9 к. в 10 мл база). При остри състояния разреждането при възрастни може да достигне до 25%, но това са специфични случаи и важи за кратковременна употреба и не за всички масла.
 • Използвай по-малко капки и при дифузиране – 1-5 к. етерично масло в ултразвуков дифузер на 100-300 мл вода са достатъчни. А дифузерът може да работи 30-60 минути в помещението.
 • Има етерични масла, които е добре да избягваме, тъй като са прекалено силни и може да предизвикат раздразнение и затруднения за респираторната система на децата. До 5 годишна възраст НЕ избирай – мента, евкалипт, масла с 1,8 cineole (някои видове розмарин, нияули и др.), горещи масла като канела, карамфил.
 • Внимавай за фоточувствителни масла. Повече по темата ще намериш тук.

И така, след като си въоръжена с основните правила, нека разгледаме основите начини на употреба на етерични масла при деца:

 • Дифузиране

Изключително полезно през цялата година, особено през сезони със спад в имунитета. Дифузията подпомага качеството и чистотата на въздуха в помещението, а освен това е лесен и удобен начин да повлияем и директно върху нашите тела – емоционално и физически. Дифузерът е полезен уред за всяко домакинство, а особено в детската стая, носи истинско удоволствие – някои модели ще влязат и като нощна лампа или приспивна мелодия за малчуганите.

 • Персонален инхалер- Над определена възраст (когато детето е в състояние и знае как да ползва), можем да постигнем чудеса – особено полезен при емоционални състояния и за респираторни проблеми. Достатъчно е да напоиш тампона с 10-15 к. от маслата, които са ти необходими за дадения проблем.
 • Локално, в подходящи разреждане – нанасяш по кожата за бърз ефект, особено ако имаш проблема зона- ударено, ухапано, растежни болки и т.н. или за общо укрепване в съчетание с дифузия.

Не препоръчваме вътрешна употреба на етерични масла за деца, особено под 12 годишна възраст. За мен това не е ограничение, при наличие на разрешените методи, които могат да постигнат целта, стига да сме избрали точните масла.

 

Ето ги и моите топ 7 фаворити за деца

 

Photo by Max Fischer from Pexels

 1. Лавандула

Да, класика е, знам. Все пак няма как да не я уважим- като дори я поставим под номер 1 в класацията. Това масло не оставя равнодушни след себе си – или я харесваш, или страниш от нея. Аз започнах от второто, а от доста време тотално се промени отношението ми към нея и я ползвам много често, особено в блендове с деца.

Основните елементи, които работят в наша полза са линалол и линалил ацетат. Нежна, но изключително мощна, за да са предпазени нашите деца- това масло има много ползи – за релаксация, като репелент, при ухапване, удар или раздразнена кожа, за неспокойни деца.

Рецепта:

Инхалер Спокойно дете:

Капни по 4 капки лавандула, тамян и сладък портокал. Давай на детето да вдиша по няколко пъти в напрегната ситуация – например преди първия учебен ден.

 1. Тамян

Маслото, което ще срещнеш като подходящо от най-ранна детска възраст е богато на алфа пинен, което го прави отлична подкрепа при емоционални състояния, а в същото време и силен съюзник при нужда от подкрепа на организма и респираторната система.

Рецепта:

Добави 2 к. тамян и 2 к. лимон в дифузера и пусни 30 минути преди сън.

 1. Чаено дърво

Терпинен-4-ол е основната причина това масло да е безценно в битката срещу бактерии и вируси. Влиза в употреба при кожни проблеми от всякакво естество, за прочистване на стаята в есенно-зимния сезон, дори в шампоана, лосиона против въшки или репелента.

Рецепта:

Смеси 2 к. чаено дърво с 2 к. лавандула и добави към ролон бутилка от 10 мл. добави растително масло като фракциониран кокос, жожоба, сусамово олио. Нанасяй при ухапване, кожно раздразнение или изгоряла кожа.

 1. Лимон

Свежо, чисто и прочистващо. Д-лимонен е изключително мощен съюзник в грипния сезон, за подобряване на емоционалното състояние, за респираторната система, за почистване на детската стая, за подобряване на средата, дори при гадене, например при дълъг път.. Внимавай през лятото – студено пресованият лимон е фоточувствителен. Това не важи за лимона, който е преминал през парна дестилация.

Рецепта:

Добави 30 к. лимон в спрей бутилка 100 мл. Добави 10 мл спирт или 4 мл солубол, който ще помогне на маслото да се смеси хомогенно с водата. Допълни с вода. Вземи със себе си по време на път, пръскай в колата при гадене или за ободряване, пръскай у дома, ако някой е омърлушен, има нужда от глътка свеж въздух или рестарт.

 1. Парно дестилиран бергамот

Всички цитрусови масла имат някои общи характеристики, базирани на техния състав, но бергамот има своя индивидуалност. Това масло има особено силен успокояващ ефект и е подходящо при по-тежки състояния на гняв и агресия. Успокоява, възстановява силите, подпомага съня. Обичайно ще го срещнеш студено пресовано, и тогава го избягвай в продукти за кожа, тъй като това е маслото с най-силна фоточувствителност. Отново този проблем е решен, ако избереш парно дестилиран бергамот.

Рецепта:

Направи инхалер Спокойствие – капни на тампона 7 к. Бергамот, 3к. Лимон и 3 к. Портокал.

 1. Сладък портокал

Портокал остава моят любим цитрус. Цитрусите са нежни и грижовни към малките, а не случайно са обявени за масла на щастието. Портокалът е абсолютната класика в това отношение. Подкрепа – физическа и емоционална, подобряване на храносмилането, почистващо масло.

Рецепта:

Смеси 6 к. портокал с растително масло по твой избор в 10 мл ролон бутилка. Използвай за масаж по часовниковата стрелка на раздразнено коремче.

 1. Мащерка хемотип линалол

Обърни внимание на хемотипа, за разлика от силната тимол-ова мащерка, линалол е един от най-нежните химични елементи в състава на етеричните масла. Ароматът и действието й са много по-меки от класическата мащерка тимолов тип. Това я прави подходяща за деца и насреща при нужда от подкрепа, свързана с кожни проблеми, за подпомагане на организма през есенно-зимния сезон, както и за успокояване на тялото и ума.

Рецепта:

Гел за почистване на ръце: добави 6 к. мащерка линалолов тип към 24 к. солубол. Смеси с 30 мл алое вера гел.

 

Photo by olia danilevich from Pexels

Имаш ли още въпроси относно употребата на етерични масла за деца? Попитай в коментар.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Блог за здраве, уелнес и ароматерапия

Back to school: Топ 7 етерични масла за деца

Back to school: Топ 7 етерични масла за деца

Photo by Alexandr Podvalny from PexelsАроматерапията е отличен подход да подсилим детският имунитет, както и да подпомогнем менталното и физическо здраве Photo by Alexandr Podvalny from PexelsАроматерапията е отличен подход да подсилим детският имунитет, както и да подпомогнем менталното и физическо здраве 2021-08-24T00:05:57+03:00 Back to school: Топ 7 етерични масла за деца

<p><span>Photo by&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/@freestockpro?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">Alexandr Podvalny</a></strong><span>&nbsp;from&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/photo/green-and-gray-scissors-2831794/?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">Pexels</a></strong></p> <p>Ароматерапията е отличен подход да подсилим детският имунитет, както и да подпомогнем менталното и физическо здраве на нашите деца. На всички обаче е ясно, че децата са малки възрастни &ndash; и не само, техните системи са много по-податливи на влияние, можем да постигнем много повече с по-малко. Още повече- повече може да доведе до нежелани странични ефекти.</p> <p>Като се има предвид, че понякога и детето не може да ни каже, че има или какъв е проблема, е важно да подходим с особено внимание към най-малките.</p> <p>Преди да ти представя моите топ 7 етерични масла за деца, бих искала да те запозная с о<strong>сновни правила за безопасна употреба</strong> &ndash; при малки и големи.</p> <ul> <li>Винаги прави тест за чувствителност на ново масло преди първа употреба. Например &ndash; не си ползвала лавандула досега, тогава разреди 1 к. лавандулово масло в растителна база (кокосово масло, зехтин или друго) и нанеси по сгъвката на ръката. Изчакай 24 часа. Прави теста когато ти или детето сте здрави &ndash; иначе няма да си сигурна дали реакцията е към маслото или е друго.</li> <li>Като говорим за разреждане &ndash; винаги разреждай етеричните масла в база от растително масло. Винаги. Това не просто ги прави по-безопасни за употреба, а още по-ефективни и икономични. Стандартно се приема разреждане 1 % за деца( 1-3 к. етерично масло в 10 мл база) и 2-3 % разреждане за възрастни (6-9 к. в 10 мл база). При остри състояния разреждането при възрастни може да достигне до 25%, но това са специфични случаи и важи за кратковременна употреба и не за всички масла.</li> <li>Използвай по-малко капки и при дифузиране &ndash; 1-5 к. етерично масло в ултразвуков дифузер на 100-300 мл вода са достатъчни. А дифузерът може да работи 30-60 минути в помещението.</li> <li>Има етерични масла, които е добре да избягваме, тъй като са прекалено силни и може да предизвикат раздразнение и затруднения за респираторната система на децата. До 5 годишна възраст НЕ избирай &ndash; мента, евкалипт, масла с 1,8 cineole (някои видове розмарин, нияули и др.), горещи масла като канела, карамфил.</li> <li>Внимавай за фоточувствителни масла. Повече по темата ще намериш тук.</li> </ul> <p>И така, след като си въоръжена с основните правила, нека разгледаме основите начини на употреба на етерични масла при деца:</p> <ul> <li><strong>Дифузиране</strong></li> </ul> <p>Изключително полезно през цялата година, особено през сезони със спад в имунитета. Дифузията подпомага качеството и чистотата на въздуха в помещението, а освен това е лесен и удобен начин да повлияем и директно върху нашите тела &ndash; емоционално и физически. <a href="https://givelin.bg/product/difuzer-happy-pinguin">Дифузерът </a>е полезен уред за всяко домакинство, а особено в детската стая, носи истинско удоволствие &ndash; някои модели ще влязат и като нощна лампа или приспивна мелодия за малчуганите.</p> <ul> <li><strong>Персонален инхалер-</strong>&nbsp;Над определена възраст (когато детето е в състояние и знае как да ползва), можем да постигнем чудеса &ndash; особено полезен при емоционални състояния и за респираторни проблеми. Достатъчно е да напоиш тампона с 10-15 к. от маслата, които са ти необходими за дадения проблем.</li> <li><strong>Локално,</strong> в подходящи разреждане &ndash; нанасяш по кожата за бърз ефект, особено ако имаш проблема зона- ударено, ухапано, растежни болки и т.н. или за общо укрепване в съчетание с дифузия.</li> </ul> <p>Не препоръчваме вътрешна употреба на етерични масла за деца, особено под 12 годишна възраст. За мен това не е ограничение, при наличие на разрешените методи, които могат да постигнат целта, стига да сме избрали точните масла.</p> <p>&nbsp;</p> <p class="text-aligncenter"><strong>Ето ги и моите топ 7 фаворити за деца</strong></p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/17637/files/image/pexels-max-fischer-5211446.jpg" width="452" height="302" class="aligncenter" /></p> <p class="text-aligncenter"><span>Photo by&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/@max-fischer?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">Max Fischer</a></strong><span>&nbsp;from&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/photo/3-women-sitting-on-brown-wooden-chair-5211446/?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">Pexels</a></strong></p> <ol> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-lavandula"><strong>Лавандула</strong></a></li> </ol> <p>Да, класика е, знам. Все пак няма как да не я уважим- като дори я поставим под номер 1 в класацията. Това масло не оставя равнодушни след себе си &ndash; или я харесваш, или страниш от нея. Аз започнах от второто, а от доста време тотално се промени отношението ми към нея и я ползвам много често, особено в блендове с деца.</p> <p>Основните елементи, които работят в наша полза са линалол и линалил ацетат. Нежна, но изключително мощна, за да са предпазени нашите деца- това масло има много ползи &ndash; за релаксация, като репелент, при ухапване, удар или раздразнена кожа, за неспокойни деца.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Инхалер Спокойно дете:</p> <p>Капни по 4 капки лавандула, тамян и сладък портокал. Давай на детето да вдиша по няколко пъти в напрегната ситуация &ndash; например преди първия учебен ден.</p> <ol start="2"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-tamian"><strong>Тамян</strong></a></li> </ol> <p>Маслото, което ще срещнеш като подходящо от най-ранна детска възраст е богато на алфа пинен, което го прави отлична подкрепа при емоционални състояния, а в същото време и силен съюзник при нужда от подкрепа на организма и респираторната система.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Добави 2 к. тамян и 2 к. лимон в дифузера и пусни 30 минути преди сън.</p> <ol start="3"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-chaeno-darvo"><strong>Чаено дърво</strong></a></li> </ol> <p>Терпинен-4-ол е основната причина това масло да е безценно в битката срещу бактерии и вируси. Влиза в употреба при кожни проблеми от всякакво естество, за прочистване на стаята в есенно-зимния сезон, дори в шампоана, лосиона против въшки или репелента.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Смеси 2 к. чаено дърво с 2 к. лавандула и добави към ролон бутилка от 10 мл. добави растително масло като фракциониран кокос, жожоба, сусамово олио. Нанасяй при ухапване, кожно раздразнение или изгоряла кожа.</p> <ol start="4"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-limon">Лимон</a></li> </ol> <p>Свежо, чисто и прочистващо. Д-лимонен е изключително мощен съюзник в грипния сезон, за подобряване на емоционалното състояние, за респираторната система, за почистване на детската стая, за подобряване на средата, дори при гадене, например при дълъг път.. Внимавай през лятото &ndash; студено пресованият лимон е фоточувствителен. Това не важи за <a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-limon-bez-furokumarini">лимона,</a> който е преминал през парна дестилация.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Добави 30 к. лимон в спрей бутилка 100 мл. Добави 10 мл спирт или 4 мл <a href="https://givelin.bg/product/solubol-rastitelen-raztvoritel-na-maslo-i-voda">солубол</a>, който ще помогне на маслото да се смеси хомогенно с водата. Допълни с вода. Вземи със себе си по време на път, пръскай в колата при гадене или за ободряване, пръскай у дома, ако някой е омърлушен, има нужда от глътка свеж въздух или рестарт.</p> <ol start="5"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-bergamot-bez-furocumarins"><strong>Парно дестилиран бергамот</strong></a></li> </ol> <p>Всички цитрусови масла имат някои общи характеристики, базирани на техния състав, но бергамот има своя индивидуалност. Това масло има особено силен успокояващ ефект и е подходящо при по-тежки състояния на гняв и агресия. Успокоява, възстановява силите, подпомага съня. Обичайно ще го срещнеш студено пресовано, и тогава го избягвай в продукти за кожа, тъй като това е маслото с най-силна фоточувствителност. Отново този проблем е решен, ако избереш парно дестилиран бергамот.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Направи инхалер Спокойствие &ndash; капни на тампона 7 к. Бергамот, 3к. Лимон и 3 к. Портокал.</p> <ol start="6"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-sladyk-portokal"><strong>Сладък портокал</strong></a></li> </ol> <p>Портокал остава моят любим цитрус. Цитрусите са нежни и грижовни към малките, а не случайно са обявени за масла на щастието. Портокалът е абсолютната класика в това отношение. Подкрепа &ndash; физическа и емоционална, подобряване на храносмилането, почистващо масло.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Смеси 6 к. портокал с растително масло по твой избор в 10 мл ролон бутилка. Използвай за масаж по часовниковата стрелка на раздразнено коремче.</p> <ol start="7"> <li><a href="https://givelin.bg/product/organichno-eterichno-maslo-ot-mashterka-linalool"><strong>Мащерка хемотип линалол</strong></a></li> </ol> <p>Обърни внимание на хемотипа, за разлика от силната тимол-ова мащерка, линалол е един от най-нежните химични елементи в състава на етеричните масла. Ароматът и действието й са много по-меки от класическата мащерка тимолов тип. Това я прави подходяща за деца и насреща при нужда от подкрепа, свързана с кожни проблеми, за подпомагане на организма през есенно-зимния сезон, както и за успокояване на тялото и ума.</p> <p><strong>Рецепта:</strong></p> <p>Гел за почистване на ръце: добави 6 к. мащерка линалолов тип към 24 к. солубол. Смеси с 30 мл алое вера гел.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/17637/files/image/pexels-olia-danilevich-5088184.jpg" width="459" height="306" class="aligncenter" /></p> <p class="text-aligncenter"><span>Photo by&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/@olia-danilevich?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">olia danilevich</a></strong><span>&nbsp;from&nbsp;</span><strong><a href="https://www.pexels.com/photo/brother-and-sister-with-books-on-their-heads-5088184/?utm_content=attributionCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=pexels">Pexels</a></strong></p> <p>Имаш ли още въпроси относно употребата на етерични масла за деца? Попитай в коментар.</p>

Сравнение на продукти